woensdag 20 januari 2010

Een “boxer oog” ?

Refractory_corneal_ulcer

De boxer is een hond met veel gebreken. Helaas, het is niet anders. Een aantal afwijkingen hebben zelfs hun bijnaam aan de boxer te danken. Zo kennen we de boxerknie en de boxer-rug. De gemiddelde leeftijd van de boxer is met al die afwijkingen dan ook niet zo hoog. Zes tot zeven jaar is het uitgangspunt. Natuurlijk roepen dan een aantal mensen dat ze een boxer van veertien jaar kennen of hebben gehad,…… dus !!!! ..….., en ze kijken me met grote twijfel over mijn uitspraak aan. Wat men echter niet moeten vergeten is dat er vrij veel boxers zijn die al op zeer jeugdige leeftijd met zeer ernstige problemen komen te zitten. Problemen die nogal eens tot een vroegtijdig einde leiden. Zo heb ik een patiënt gehad die al voor het eerste levensjaar een totaal vergroeide rug had, weet ik van een boxer die ondanks de enting tegen parvo toch deze ziekte opdeed en er aan overleed (de boxer is extra gevoelig voor parvo) en ken ik een boxer met een kwaadaardige tumor binnen het tweede levensjaar.

De boxer die de spreekkamer binnenkomt geeft me een vette knipoog. Natuurlijk niet om me vrolijk te begroeten, daar gebruikt hij zijn staart voor. De eigenaar vertelt me dat sinds een paar dagen de hond last heeft van een tranend oog maar  dat hij er nu ook mee knijpt en wat meer knippert. Ik kijk het oog na. Er zijn op het hoornvlies wat bloedvaten te zien, bewijs dat het probleem van de hond toch al wat langer moet spelen. Maar waarom dan nu ineens zo heftig?. Ik houd een stripje fluoresceïne in het oog. Fluoresceïne is een kleurstofje dat aan beschadigingen van het hoornvlies blijft hangen. Ik zie een door de kleurstof groengekleurde onregelmatige defect op de gladde bolling van het oog zitten. Het probleem is duidelijk. Er is al een tijdje een holtevorming tussen de meest oppervlakkige laag en de diepere laag van het hoornvlies geweest en het lichaam heeft daarop gereageerd met wat bloedvatreactie. Nu is er plotseling een gat in dat oppervlakkige laagje gekomen zodat de onderlaag niet meer wordt beschermd. Dit gaat pijn doen en het oog gaat tranen. Vandaar dat voor de eigenaar het probleem zo plotseling zichtbaar werd. Ik maak een afspraak voor curettage. Onder narcose zal de oogbol worden afgekrabd en om het behandelde oog te beschermen wordt het derde ooglid over de oogbol getrokken en onder het bovenooglid vastgemaakt. Natuurlijk moet hij een kraag om, je moet er niet aan denken wat er gebeurt als de hond een nagel achter een hechting krabt. Het totale derde ooglid loopt dan het risico fors uit te scheuren. Na tien dagen mogen de hechtingen er weer uit en meestal is dan het probleem ook weer over.

En ja, ook de ondermijning van het hoornvlies is een probleem dat we vaak bij de boxer zien. Hoewel deze aandoening niet mee doet in het bepalen van de gemiddelde leeftijd want met dit probleem kan de boxer voor de verandering wel oud worden. 

2 opmerkingen:

  1. Interessant!
    En het gaat goed met de hond in kwestie;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mijn hond is ook een boxer hij is 9 jaar oud ,nu heeft hij ook zo operatie aan zijn oog gehad want hij had last van onstoken en oog met beschadigde hoornvlies,ik hoop dat het help ,en ik las dat boxers 6 a7 jaar kan worden maar ik dacht dat het 10 jaar was en alles wat hij ouder word is mee genomen als hij gezond blijf

    BeantwoordenVerwijderen