donderdag 24 december 2009

Uit de kom

goudvis-ontsnapt 
Een pittig beestje deze “ Westie”. Doenerig-druk maar met een goed karaktertje. Samen met zijn huisgenootje was hij aan het spelen geweest tot plotseling en met een ferme gil het linker achterpootje het begaf. Dat krijg je ervan als je zo druk doet. Maar de kreupelheid bleef wel aanhouden en zelfs zo erg dat hij niet meer op het pootje wilde staan. Toch maar even bij de dierenarts langs.
Ik onderzoek het beentje. Alle testen die er voor kreupelheden aan de achterhand zijn worden uitgevoerd. Beide achterbenen strekken om te controleren of de heup uit de kom is, de handgreep van Ortolani, alle bewegingsmogelijkheden en eventuele pijnlijkheden van alle gewrichten checken. Het is wel moeilijk want echt rustig blijft onze goede vriend er niet onder. Al kronkelend en draaiend probeert hij zich aan het onderzoek te ontworstelen. En de enorme spiermassa op de billen maakt het allemaal niet makkelijker. Het probleem blijkt in de heup te zitten. Ik moet een lastige afweging maken: moet er een röntgenfoto gemaakt worden ja of nee. Een foto zal onder narcose moeten en dat is natuurlijk niet zomaar iets. Na even wikken en wegen besluit ik om het probleem eerst maar eens te behandelen als een kneuzing. Pijnstiller en rust en als het een kneuzing is zal het probleem na 5 dagen over, of bijna over zijn.
Een kleine week later zie ik de patiënt terug. Nog steeds ernstig kreupel. Ik breng de patiënt dan toch maar onder narcose en voer alle onderzoeken voor de heup nog eens uit. Onder narcose blijkt het linker achterbeentje iets korter te zijn. Heup uit de kom! Nog even een foto om eventuele extra schade aan te tonen dan wel uit te sluiten. Gelukkig zijn er geen breuken of andere enge dingen aan de hand. Ik probeer eerst, nu het hondje verslapt is van de narcose, de heupkop in de kom te krijgen maar dit lukt niet dus moet er een operatie volgen.
Nadat ik de heupkop operatief weer in de kom heb gezet bind ik met leukoplast het beentje op een speciale manier omhoog. De tape mag er na tien dagen af maar ondertussen moet onze goede vriend zich wel rustig houden want een heupkop die net in de kom gezet is kan er ook weer uit.
Als ik de eigenaar uitlaat moet ik aan een mopje denken dat ik onlangs hoorde: “Komt een man bij de dierenarts met een zieke goudvis in een plastic zakje met water. “Oh”, zei de dierenarts, “ik zie het al: uit de kom” 
Helaas was het uit de kom zijn  bij onze Westie geen mopje.

2 opmerkingen:

  1. In je blog gaat het over een hond, maar ik heb eigenlijk een vraag over een kat, wellicht weet je er ook wat over...
    Is het altijd noodzakelijk om een kat te opereren als de heup uit de kom is of kan het ook zonder operatie en heel veel rust.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi
    Als je de kat met een heup uit de kom niet opereert wordt of blijft hij waarschijnlijk kreupel. De heup wordt door de spieren voor de kom getrokken en zal daar problemen geven. Dus bij operatie of de kop verwijderen of de kop weer in de kom plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen