zondag 10 april 2011

Een lange lijst


Gelukkig heeft mevrouw een verzekering voor haar hond afgesloten want de lijst met aandoeningen waar hij, een vrolijke bullterrier van 5 jaar, aan lijdt begint respectabele vormen aan te nemen. Hij heeft een heel vervelende huidaandoening waarbij een voedingsallergie door schimmels en bacterien tot een complex probleem wordt gemaakt. Maar als ik het lijstje van de laatste tijd afloop zie ik ook nog een oogontsteking, een oorontsteking, een tumor aan een melklijst en eentje aan een teen. Daarnaast heeft hij de neiging om dingen van de straat te eten, waarbij het hem niet zoveel scheelt of datgene wat hij tot zich neemt eetbaar danwel oneetbaar is. Zo zijn er al verschillende soorten plastic en een vogelnetje via zijn maagdarmkanaal gepasseerd. Twee weken terug had hij weer wat anders. Een forse diarree met hoge koorts maakte het leven duidelijk minder aangenaam. Gelukkig was met de ingestelde behandeling het probleem gauw over. Maar het afgelopen weekend was het weer zover. Weer problemen van het maagdarmkanaal met braken, hoge koorts en bloedige diarree. Nu wil het geval dat juist dit weekend we alleen een assistente beschikbaar hadden omdat de artsen elk door een belangrijke afspraak elders waren hoewel er natuurlijk altijd een spoedarts bechilbaar is. Een goede zorg wordt hierdoor altijd gewaarborgd. Zo kon het dus gebeuren dat ik op het verjaarsfeest van mijn bejaarde vader door mijn assistente gebeld werd en ik het probleem waar zij zojuist mee geconfronteerd was, van haar hoor. Gezien het braken en de (bloederige) diarree stel ik haar voor een parvo-test uit te voeren. Ik lepel net het laatste stukje taart naar binnen als mijn telefoon de uitslag aankondigt. Ik neem op en hoor dat parvo niet de oorzaak is. We overleggen nog even waarbij de assistente een nauwkeurig verslag doet van alle verschijnselen die ze waarneemt. We besluiten een rontgenfoto te maken en gelukkig kan ik dat wel aan haar overlaten. Een slokje bier, zo uit de fles natuurlijk, gaat zijn weg achter een handje borrelnootjes, als de telefoon weer gaat. Het is de assistente die omschrijft wat ze op de foto ziet. Aan het verhaal kan ik niet duidelijk opmaken wat er aan de hand is maar het klinkt niet helemaal in orde. Samen met de eigenaar besluiten we de “Bull” met alle gegevens toch maar naar de weekenddienstarts te laten gaan. Eerst legt de assitente nog een infuus in de bloedbaan aan zodat we vocht en medicijnen in het bloed kunnen aanbrengen. Ik ben trots op de assistente, zoals ze alle dingen die binnen haar kundigheid als paraveterinair beschikbaar zijn toch maar durft aan te pakken.

Zojuist lees ik het verslag van de specialist in Amsterdam. De weekenddienstarts had, op basis van alle gegevens die hem waren aangeleverd, “Bull en Baasje” al snel naar hen doorverwezen. Het blijkt dat uit de maag van de hond meerdere stukken van een plastic pop zijn verwijderd. In het verslag lees ik ook dat het naar omstandigheden goed met Bull gaat.

En zo kunnen we weer een nieuw wapenfeit aan de ondertussen lange lijst van problemen en behandelingen van Bull toevoegen.

1 opmerking:

  1. Zo ziek als hij was, maar zo ontspannen als hij aan het infuus lag bij jullie assistente zaterdag op de tafel en haar tijdens het inbrengen van het infuus een dikke lik over haar wang gaf, nou die heeft ze echt dik verdiend hoor! Dankzij het kundige handelen van jullie assistente, en het aannemen van de ernst van de situatie toen ik haar s'morgens belde, kunnen we van geluk spreken dat Fedor er nog is denk ik, als zij er niet was geweest weet ik niet hoe het had afgelopen met zijn 40,7 graden koorts... We zijn echt enorm blij dat onze Bull cq mini monster bij jullie onder behandeling is.

    Nu zo'n 32 uur later stond meneer ondanks de gigantische jaap die hij in zijn buik heeft, ons baasjes zowaar alweer uit te dagen bij de trap omdat meneer niet van plan was te luisteren naar de opdracht die wij hem gaven....mja een echte bull dus.... en dan te realiseren dat hij gister om 12 uur nog als een hulpeloos piepend hondje in zijn mand lag vers uit zijn narcose vandaan... tsja dat hij karakter heeft hoeven wij jullie bij de praktijk niet meer uit te leggen denk ik!

    Nogmaals enorm bedankt voor alle goede zorgen keer op keer op keer!

    "De bullen baasjes" ;)

    BeantwoordenVerwijderen